Traineeship energie en transitie

Company
Berenschot
Type
Traineeship
Location
Curius
Sector
Bachelor & Master
Required language
Dutch
Website
https://www.berenschot.nl/

Description

Ben jij recentelijk afgestudeerd en wil jij aan de slag met vraagstukken over strategie en visievorming in de private en (semi)publieke energiesector? Lijkt je dit interessant en ben je ambitieus, analytisch en resultaatgericht? Dan is dit traineeship iets voor jou!

Het Berenschot traineeship betekent een jaar lang vooral heel veel leren. Je leert het adviesvak kennen, werkt aan verschillende opdrachten (die je zelfstandig of in teamverband oppakt) en krijgt coaching. Daarnaast is er ruimte voor projectbezoeken bij interessante klanten en gezellige activiteiten, zoals borrels, pub quizzen, (meerdaagse) teamuitjes en meer.

Als trainee kom je te werken binnen de adviesgroep Energie en leefomgeving: een jonge club van enthousiaste en ambitieuze professionals, die ons land stap voor stap een stukje duurzamer en dus mooier maken! Deze traineevacature gaat specifiek over het team binnen Energie en leefomgeving dat zich bezighoudt met systeem- en strategievraagstukken in de private en semipublieke energie- en utiliteitsector (zoals energiebedrijven, brancheverenigingen, ministeries, netbeheerders, etc.).

Wat ga je doen als trainee energie en strategie?

Projecten bij het strategieteam van Energie en leefomgeving gaan vrijwel altijd over zeer actuele onderwerpen waar je regelmatig over leest in je dagelijkse nieuwsfeed. Veel van onze projecten komen voort uit actuele (markt)ontwikkelingen die we voor onze klanten duiden en waarover we voor hen standpunten bepalen en onderbouwen. Want de energietransitie brengt grote veranderingen met zich mee. Dit heeft impact op de rol en positie van organisaties in deze sector. Het levert strategische vragen op over bijvoorbeeld rolbepaling, samenwerking en toekomstperspectief. En over de terreinen waarop de betreffende organisatie actief moet blijven of actief zou moeten gaan worden (of waarover ze een heldere visie wil hebben). Denk aan waterstof, groen gas, CCS, (hybride) warmtepompen, flexibiliteit en energieopslag, geothermie, warmtenetten, etc. Als trainee ga je samen met collega’s op dit vlak aan de slag voor en met (strategie- en Public Affairs-afdelingen van) energiebedrijven, netbeheerders, ministeries en brancheverenigingen. Met heel veel plezier en motivatie, want we dragen graag bij aan de energietransitie!

Voorbeelden van projecten waar je aan mee gaat werken zijn het opstellen en doorrekenen van scenario’s over hoe het Nederlandse energiesysteem klimaatneutraal kan worden of het bedenken van oplossingen voor knelpunten in energie-infrastructuur (zoals elektriciteitsnetten en warmtenetten). Daarnaast draag je bij aan het opstellen van corporate of afdelingsstrategieën (vanwege bijvoorbeeld een veranderende rol in de energie- en grondstoffentransitie) en aan het opbouwen of versterken van (nieuwe) allianties/samenwerkingsverbanden. Samen met collega’s voer je de regie en faciliteer je met scherpe inhoudelijke analyses, marktverkenningen en het aanbrengen van structuur. Aan de hand van interviews, interactieve workshops, kennissessies en discussies komen we samen met de klant tot een gedragen advies, strategie en/of visie. Tot slot werk je aan financiële vraagstukken; denk hierbij aan businesscase berekeningen voor waterstofproductiesystemen of financieringsmodellen voor warmtenetten.

Een aantal concrete projecten die wij als team hebben uitgevoerd, zijn:

 • Het opstellen van vier richtinggevende scenario’s voor een klimaatneutrale energievoorziening in 2050; voor de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders.
 • Het ondersteunen van de Minister van Klimaat in het opstellen van het crisisplan voor mogelijke tekorten aan gas deze winter.
 • Continue ondersteuning van public affairs afdeling van groot energiebedrijf: het duiden van marktontwikkelingen (stijgende gasprijs, netcongestie, waterstof, etc.) en het bepalen en onderbouwen van standpunten daarover.
 • Strategiebepaling gemeentelijke afvalmarkt voor een groot afvalbedrijf: toekomstverkenning en analyse van kansen en impact van de circulaire economie op het afvalbedrijf en doorvertaling naar een nieuwe strategie, positionering en diensten.
 • Structurele inzet bij de verkenning en oprichting van een (inter)nationale waterstofbeurs (HyXchange) en van de nationale branchevereniging ‘Waterstof Nederland’.
 • Het ontwikkelen van een CO2-monitoringstool waarmee wij voor elke regio, provincie of gemeente het klimaatbeleid kunnen kwantificeren en inzichten kunnen ontwikkelen over de verwachte reductie van de uitstoot van broeikasgassen in relatie tot de te behalen doelen.
 • Een ‘systeemintegratiestudie’ rondom grootschalige wind-op-zee, in opdracht van het ministerie van EZK.
 • Verschillende projecten op het gebied van energiearmoede, zowel voor gemeenten als voor grote multinationals (die de wens hebben om een maatschappelijke bijdrage te leveren); vaak gericht op het helpen implementeren en/of opschalen van oplossingen, zoals de inzet van ‘energiefixers’.

Wat krijg je van ons?

Als trainee leer je het adviesvak van binnenuit kennen, waarbij reflectie, leren en persoonlijke ontwikkeling centraal staan. Je werkt aan lopende opdrachten, helpt bij het schrijven van offertes en het organiseren van markt- en interne acties. Tijdens het traineeship is er iedere vrijdag een traineeprogramma, waarin jouw ontwikkeling centraal staat. Op deze dag volg je onder andere trainingen in adviesvaardigheden, krijg je individuele coaching en werk je aan een traineeopdracht die je samen met andere trainees zelfstandig uitvoert bij een klant. Je wordt daarnaast intensief ondersteund door een professionele traineebegeleider van Berenschot in de ontwikkeling van professionele vaardigheden en het toepassen en operationaliseren van concepten en theorieën. Wij bieden verder:

 • een mooi startsalaris, 27 vakantiedagen, een laptop, smartphone en de vrijheid om in afstemming met je opdrachtgever en je team te bepalen waar je werkt
 • een steile leercurve, veel opleidingsmogelijkheden en doorgroeimogelijkheden; geef aan hoe jij je verder wilt ontwikkelen in jouw expertise en we faciliteren je graag
 • een beoordeling op je resultaten, niet op processen, procedures of aanwezigheid
 • ambitieuze, slimme en gezellige collega’s, waarmee je prettig werkt op de inhoud, maar ook kunt ontspannen naast het werk
 • een fantastisch traineeprogramma met wekelijkse trainingen, veel begeleiding en een leuke groep medetrainees met zeer diverse achtergronden.

Wat breng jij mee?

Berenschot is een verzameling van persoonlijkheden en achtergronden. We kijken dan ook vooral of je een goede toevoeging bent aan het team. We zoeken in elk geval een flinke dosis energie en enthousiasme, gecombineerd met nieuwsgierigheid en de ambitie om je te ontwikkelen in het adviesvak. Je werkt graag zelfstandig, maar net zo goed samen. Verder heb je:

 • een afgeronde (technische) universitaire opleiding met ruim bovengemiddelde studieresultaten
 • sterk analytisch vermogen en uitstekende sociale vaardigheden
 • sterke communicatieve vaardigheden en je bent in staat helder en gestructureerd te rapporteren
 • een duidelijke interesse in en affiniteit met de energietransitie en verduurzamingsvraagstukken
 • een drive om maatschappelijke impact te maken!

Ja, ik ga voor dit traineeship!

Wil jij per april 2023 onze nieuwe trainee energie en strategie worden? Stuur dan jouw motivatie, cv en cijferlijst in via de website. Om alle motivatiebrieven voldoende aandacht te geven, willen we je vragen deze compact te houden. Zorg ervoor dat je in je brief de volgende punten aan bod laat komen:

 • Waarom wil jij dit traineeship volgen?
 • Waarom wil jij bij Berenschot werken?
 • Welke toegevoegde waarde bied jij aan Berenschot?
 • Hoe wil jij je verder ontwikkelen?

Wil je meer weten over het traineeship en de adviesgroep Energie en leefomgeving? Kom dan naar onze inhousedag op woensdag 14 december van 12.00 tot 17.00 uur. Tijdens deze middag vertellen we je alles over ons werk bij Berenschot en hoe het is om als trainee of Klimaattalent bij ons aan de slag te gaan.

Kan je niet deelnemen aan de inhousedag maar wil je wel graag meer informatie over de adviesgroep en het traineeship? Neem dan contact op met Julia Koelega (consultant, j.koelega@berenschot.nl / 06-29217328). Voor meer informatie over de procedure en het werken bij Berenschot kun je contact opnemen met Anouk Ackermans (corporate recruiter, a.ackermans@berenschot.nl).

Rond de traineewerving kan het erg druk zijn. We willen je daarom vragen om ons een mail te sturen, als je ons niet direct te pakken krijgt.  

Je hebt gesolliciteerd, en nu?

Na ontvangst van jouw sollicitatie bepalen we op basis van je CV, cijferlijst en motivatiebrief of we je uitnodigen voor de selectieprocedure. De selectieprocedure bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Een online assessment en videopitch
 • Een 1e gesprek
 • Een offline assessment/rollenspel
 • Een aanbieding!

We zien je sollicitatie graag tegemoet! Hopelijk kunnen wij je binnenkort als nieuwe collega verwelkomen!

Solliciteer direct

Gelijke kansen voor iedereen. Dat vinden wij belangrijk. Daarom hebben wij een divers en inclusief personeelsbeleid. Daarmee willen we het beste in elkaar naar boven halen. Juist omdat we allemaal anders zijn. Welke kwaliteiten kun jij toevoegen aan onze organisatie? Solliciteer direct voor de vacature 'Traineeship energie en strategie'.

Solliciteer nu!

Sponsors