Traineeship energie en klimaat

Company
Berenschot
Type
Traineeship
Location
Curius
Sector
Bachelor & Master
Required language
Dutch
Website
https://www.berenschot.nl/

Description

Ben je (bijna) afgestudeerd masterstudent en wil jij aan de slag met vraagstukken over de energietransitie en het klimaat in de (semi)publieke sector? Ben je ambitieus, analytisch en resultaatgericht? Wil je werken bij een organisatie met korte lijnen, waar je direct aan de slag gaat met relevante en uitdagende opdrachten, die ons land stap voor stap duurzamer en dus mooier maken!? Dan is het traineeship energie en klimaat van Berenschot echt iets voor jou!

Het Berenschottraineeship betekent een jaar lang heel veel leren en jezelf verder ontwikkelen. Je werkt vier dagen per week aan opdrachten voor klanten, onder begeleiding van ervaren adviseurs uit jouw team. Hierbij leer je veel van je nieuwe collega’s en groei je in jouw vakgebied. Elke vrijdag volg je het traineeprogramma, samen met de trainees van andere adviesgroepen binnen Berenschot. Je volgt trainingen op het gebied van adviesvaardigheden, hebt intervisie en voert samen met een groep trainees zelfstandig een opdracht uit voor een klant. Daarnaast is er veel aandacht voor persoonlijke begeleiding en coaching. 

De opgedane inzichten en vaardigheden van het traineeprogramma kan je direct toepassen in de praktijk. Andersom kan je dingen waar je in de praktijk tegen aanloopt meenemen naar de trainingen en begeleidingsgesprekken. Op deze manier bouw je je kennis en vaardigheden in korte tijd flink uit, waarbij jouw eigen initiatief en ideeën zeer welkom zijn! Binnen één jaar maak je dus een vliegende start in het adviesvak! Ben je klaar met het traineeship? Dan liggen er volop kansen binnen Berenschot om door te stromen als consultant.

Wat ga je doen als trainee energie en klimaat?

Met het presenteren van het Klimaatakkoord is de koers voor de energietransitie voor de komende dertig jaar bepaald. Overheden, netbeheerders, bedrijven en andere maatschappelijke partners hebben een belangrijke taak in het realiseren van de energietransitie. 

Als trainee ga je samen met je collega’s aan de slag met de uitvoering van het Klimaatakkoord, door middel van uiteenlopende opdrachten op het gebied van energietransitie, warmtetransitie (van het aardgas af) en energie-infrastructuur. Onze opdrachtgevers zijn overheden (Rijk, provincies, gemeenten), netbeheerders, energiecoöperaties en woningbouwcorporaties. Wij werken dan ook op landelijk, regionaal en lokaal niveau aan de uitvoering van het Klimaatakkoord. Op deze thema’s doen we onderzoek, begeleiden we processen en geven we advies. Dit doen we specifiek bij complexe vraagstukken. Dit betekent dat we ons richten op vraagstukken 1. waar geen standaardoplossingen voor zijn, 2. die politiek-bestuurlijk of qua stakeholderbetrokkenheid ingewikkeld zijn en 3. die nieuw en/of strategisch van aard zijn.

Concreet kun je denken aan de volgende opdrachten:

 • Het begeleiden van grote gemeenten bij het ontwikkelen van een warmtestrategie, om de gebouwde omgeving te verduurzamen in een stakeholderveld met onder andere woningcorporaties, energiebedrijven en netbeheerders.
 • Het uitdenken en opbouwen van uitvoeringsprogramma’s voor het Klimaatakkoord op nationaal niveau. Denk hierbij aan het Nationaal Programma RES, het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie en ondersteuningsprogramma’s, zoals voor de realisatie van windturbines, zon op daken en aardgasvrije wijken. 
 • Het inhoudelijke opbouwen van een Regionale Energiestrategie (RES) en het procesmatig begeleiden van de samenwerking en besluitvorming in een RES-regio.
 • Het adviseren van gemeenten in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Dit kunnen samenwerkings- en/of governancevraagstukken zijn, of het betreft het ontwikkelen van een concrete warmtenetstrategie. 

Jouw werkzaamheden zijn divers en kunnen bestaan uit:

 • inhoudelijke onderzoeken, deskresearch, interviews en analyses
 • het begeleiden van workshops, kennissessies en bijeenkomsten 
 • het begeleiden van samenwerkingsprocessen tussen overheden, maatschappelijke organisaties en marktpartijen
 • het opbouwen van allianties, samenwerkingsverbanden en uitvoeringsprogramma’s 
 • het voorbereiden en begeleiden van politiek-bestuurlijke besluitvorming.

Met wie werk je samen?

Je gaat aan de slag binnen de adviesgroep Energie en leefomgeving: een club van circa zestig enthousiaste en ambitieuze professionals, die opdrachten uitvoeren op het vlak van duurzaamheid. Deze traineevacature gaat specifiek over het subteam Energie- en warmtetransitie, bestaande uit vijftien adviseurs met verschillende expertises, die aan diverse opdrachten werken. Wat betreft de studieachtergronden van je collega’s, kun je onder andere denken aan: planologie, (technische) bestuurskunde, bedrijfskunde, energy and environmental sciences, milieustudies, sociale geografie en politicologie. 

Wat krijg je van ons?

Berenschot levert al ruim tachtig jaar onafhankelijk advies aan de overheid en het bedrijfsleven. Onze focus ligt op de Nederlandse adviesmarkt, maar we zijn ook actief in België en hebben een EU-vestiging vanwaaruit we werken voor internationale organisaties. Met vierhonderd hoogopgeleide medewerkers hebben we dus de nodige ervaring en ontzettend veel kennis in huis. Kennis die we graag delen met onze opdrachtgevers én met elkaar. Daarin heeft iedereen zijn eigen verantwoordelijkheden. We kennen geen partnerstructuur, wel korte lijnen en veel individuele vrijheid. Daarnaast bieden we:

 • een mooi startsalaris, 27 vakantiedagen, een laptop, smartphone en de vrijheid om in afstemming met je opdrachtgever en je team te bepalen waar je werkt
 • een steile leercurve, veel opleidingsmogelijkheden en doorgroeimogelijkheden; geef aan hoe jij je verder wilt ontwikkelen in jouw expertise en we faciliteren je graag
 • een beoordeling op je resultaten, niet op processen, procedures of aanwezigheid
 • ambitieuze, slimme en gezellige collega’s, waarmee je prettig werkt op de inhoud, maar ook kunt ontspannen naast het werk
 • een fantastisch traineeprogramma met wekelijkse trainingen, veel begeleiding en een leuke groep medetrainees met zeer diverse achtergronden.

Wat breng je mee?

Berenschot is een verzameling van persoonlijkheden en achtergronden. We kijken dan ook vooral of je een goede toevoeging bent aan het team. We zoeken in elk geval een flinke dosis energie en enthousiasme, gecombineerd met nieuwsgierigheid en de ambitie om je te ontwikkelen in het adviesvak. Je werkt graag zelfstandig, maar net zo goed samen. Verder heb je:

 • een (bijna) afgeronde masteropleiding met uitstekende studieresultaten
 • een sterk analytisch vermogen en uitstekende sociale vaardigheden
 • sterke communicatieve vaardigheden en kun je helder en gestructureerd rapporteren
 • duidelijke interesse in en affiniteit met de energietransitie en verduurzamingsvraagstukken
 • de intrinsieke drive om maatschappelijke impact te maken!

Ja, ik ga voor dit traineeship! 

Wil jij per 1 april 2023 onze trainee energie en klimaat worden? Stuur dan jouw motivatie, curriculum vitae en cijferlijst in via de website. Om alle motivatiebrieven voldoende aandacht te geven, willen we je vragen deze compact te houden. We horen graag:

 • waarom jij dit traineeship wilt volgen
 • waarom jij bij Berenschot wilt werken
 • wat jij Berenschot kunt brengen
 • hoe jij je verder wilt ontwikkelen.

Reageren kan tot en met 8 januari 2023.

Wil je meer weten over het traineeship en de adviesgroep Energie en leefomgeving? Kom dan naar onze inhousedag op woensdag 14 december van 12.00 tot 17.00 uur.  Tijdens deze middag vertellen we je alles over ons werk bij Berenschot en hoe het is om als trainee of Klimaattalent bij ons aan de slag te gaan.

Kan je niet deelnemen aan de inhousedag maar wil je wel graag meer informatie over de adviesgroep en het traineeship? Neem dan contact op met Douwe van der Zwaag (consultant, d.vanderzwaag@berenschot.nl/06-11171333). Voor meer informatie over de procedure en het werken bij Berenschot kun je contact opnemen met Anouk Ackermans (corporate recruiter, a.ackermans@berenschot.nl).

Rond de traineewerving kan het erg druk zijn. We willen je daarom vragen om ons een mail te sturen, als je ons niet direct te pakken krijgt.  

Je hebt gesolliciteerd, en nu? 

De sollicitatieprocedure bestaat uit een online assessment, een videopitch, een sollicitatiegesprek en een live assessment. Uiterlijk 18 januari laten wij je weten of je bent geselecteerd om het online assessment en een videopitch te maken.

We zien jouw sollicitatie graag tegemoet!

Solliciteer direct

Gelijke kansen voor iedereen. Dat vinden wij belangrijk. Daarom hebben wij een divers en inclusief personeelsbeleid. Daarmee willen we het beste in elkaar naar boven halen. Juist omdat we allemaal anders zijn. Welke kwaliteiten kun jij toevoegen aan onze organisatie? Solliciteer direct voor de vacature 'Traineeship energie en klimaat'.

Solliciteer nu!

Sponsors